px

De voordelen van energiezuinig bouwen

Energiezuinig huis is meer waard!

Energiezuinig bouwen biedt vele voordelen. Naast de geijkte voordelen die we vaak horen, is er nu een onderzoek dat nogmaals het belang van energiezuinig bouwen onderstreept. Uit onderzoek van TIAS vastbouwlab blijkt namelijk dat de verkoopbaarheid van een woning verband houdt met het energiezuinigheidsniveau van een woning. Een huis met een energielabel A (het meest zuinige type) verkoopt sneller en voor een betere prijs dan een huis met het laagste energielabel (G).

Label A tot en met G

Sinds 1 januari 2015 hebben alle woningen in Nederland een voorlopig energielabel. Dit label loopt van A tot en met G, waarbij label A staat voor zeer zuinig en de kleur groen draagt, en label G staat voor zeer onzuinig en wordt aangeduid met de kleur rood. Voor de klassering van een woning wordt het huis vergeleken met een soortgelijke woning. Dit voorlopige label wordt tijdens de verkoop van de woning omgezet in een definitief energielabel. Onze nieuwbouwwoningen hebben standaard het woninglabel A.

Onderzoeksresultaten

TIAS vastbouwlab onderzoekt al vier jaar voor de introductie van de energielabel de uitwerking van zo’n label op de woningmarkt. In het onderzoek van dit jaar zijn meer dan 27.000 transacties van NVM-makelaars met elkaar vergeleken. Als belangrijkste uitkomst noemt het onderzoek een meerwaarde van woningen met een energielabel A van €12.000,- ten opzichte van een energielabel D (de middenmoter). Andersom heeft een huis met energielabel G een waarde die €13.000,- lager ligt dan een energielabel D woning. De gemaakte investeringen voor energiezuinige aanpassingen in een nieuwbouw woning verdienen zich dus tijdens de verkoop van een woning snel terug.

Hoewel deze meerwaarde natuurlijk vrij logisch te verklaren is, zijn er ook minder voor de hand liggende uitkomsten. Een zuinige woning op de huizenmarkt vindt gemiddeld 70 dagen eerder een nieuwe huiseigenaar dan een niet-zuinige woning.

Bron: TIAS vastgoedlab https://www.tias.edu/kennisgebieden/detail/vastgoed/detail/groen-energielabel-helpt-bij-woningverkoop