px

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik aan een bouwkavel en waar moet ik op letten?

Tips bouwkavel

Bij de aankoop van een bouwkavel dient u met verschillende aspecten rekening te houden. Onderstaande tips van SelektHuis helpen u beter voorbereid te zijn bij het selecteren en uiteindelijk kopen van uw kavel.

Onderzoek naar kavel

Voor de aankoop van een bouwkavel kunt u bij de gemeente opvragen of de grond een woonbestemming heeft en wat hier de bebouwingsvoorschriften van zijn. De gemeente kan namelijk richtlijnen vastleggen met betrekking tot goothoogte, nokrichting, inhoud, bouwstijl, etc.

Ligging kavel

Houd naast afmetingen en de prijs, rekening met de ligging van de kavel ten opzichte van bestaande of toekomstige bebouwing in de omgeving. Ook de ligging ten opzichte van de zon en de infrastructuur met wegen, scholen en winkels kunnen van doorslaggevende betekenis zijn bij de beslissing tot de aankoop van een bouwkavel.

Ter plaatse bekijken

Ga altijd ter plaatse de bouwkavel bekijken en laat u daarbij indien mogelijk door een deskundige ondersteunen.

Schoongrondverklaring

Koopt u een bouwkavel in een nieuwbouwplan van de gemeente, dan zorgt de gemeente vrijwel altijd voor een schoongrondverklaring. Koopt u de bouwkavel echter niet van de gemeente maar van een particulier, dan is de verkopende partij niet verplicht deze schoongrondverklaring af te geven. Als u een bodemonderzoek wilt laten uitvoeren, komen die kosten dan ook voor uw eigen rekening. Aangezien de grond nog in eigendom is bij de verkoper, mag een bodemonderzoek overigens alleen worden gedaan na instemming van de verkopende partij.