px

Veelgestelde vragen

Energieverbruik

Over het algemeen is bekend dat nieuwbouwwoningen energiezuiniger zijn en 50% minder energieverbruik hebben, hier doet u dus al een groot voordeel mee. Het gasverbruik in een SelektHuis met een EPC-norm van 0.4 (vanaf 2015), ligt circa 60% lager dan het gemiddeld gasverbruik per woning in Nederland. De hoogte van het energieverbruik is daarom voornamelijk afhankelijk van het woningtype. Maar ook het aantal bewoners, de persoonlijke comfortbehoefte en de weersomstandigheden zijn van invloed. Een SelektHuis met een EPC 0,40 gebruikt gemiddeld 1070m³ gas voor het verwarmen van de woning, het warmtapwater en koken.

U kunt uw eigen jaarverbruik vinden op de jaarlijkse afrekennota die u van uw huidige energieleverancier heeft ontvangen.

Toekomst: BENG in 2021

Nieuwbouwwoningen die op of na 1 januari 2021 worden opgeleverd moeten bijna energieneutraal zijn (BENG). De huidige EPC aanduiding wordt vervangen door drie BENG indicatoren:

  • De energiebehoefte van het gebouw.
    • Het primair fossiele energiegebruik.
    • Het aandeel hernieuwbare energie.

De eerste twee indicatoren worden uitgedrukt in kWh/m². Vervolgens moet 50% van deze energie hernieuwbaar zijn, oftewel duurzaam opgewekt.