px

Kennis en ervaring

Onze ontwerper vertelt:

“Tijdens de eerste gesprekken met de familie Bakker proef ik enthousiasme, maar ook terughoudendheid. De familie vraagt zich af het bestemmingsplan voldoende ruimte toelaat om de woning van hun dromen te bouwen. Gelukkig hebben wij als SelektHuis met 35 jaar ervaring al veel meegemaakt en vol vertrouwen onderzoeken we alle punten van het bestemmingsplan.

Dit staat woningen toe van maximaal 2 woonlagen met een kap. De familie Bakker geeft aan dat zij aan 1 woonlaag voldoende hebben. Als echter blijkt dat op de aangrenzende percelen woningen met 2 woonlagen worden gebouwd, kiezen we toch voor het bouwen van 1,5 woonlaag. Een ander belangrijk punt is dat de kavel een verdraaiing maakt met de straat. Hierdoor krijgt de woning een zogenaamde overhoekse situering. Het is dus van groot belang dat we de woning op de juiste plaats op de kavel plaatsen. Ook hier hebben wij gelukkig veel ervaring mee en ik laat de opdrachtgevers verschillende opties zien.”

Van schets naar ontwerp

"Met de wensen en ideeën van de opdrachtgever in mijn hoofd zet ik de eerste schetsen op papier. De eerder genoemde keuze voor de hoogte van de woning, zorgt ervoor dat de ruimtes op de verdieping ruimer zijn. Het ophalen van de goothoogte geeft voldoende ruimte voor het creëren van kastenwanden op de slaapkamers. Door deze keuzes ontstaat er de mogelijkheid om in het verlengde van de trap een ruimte open te laten, het hart van de woning. Wanneer het dakvlak hierboven open wordt gebroken en er een opgetrokken glazen pui geplaatst wordt, ontstaat een erg mooie lichtinval die rijkt tot ver op de verdieping.  Daarnaast neem ik deze pui niet op in de doorlopende gevelwand maar laat hem inspringen. Hierdoor wordt de tuin als het ware in de woning getrokken. Dat inspringen maakt het mogelijk om de kap te onderbreken, hetgeen voor het ontwerp zeker als meerwaarde mag worden gezien."

Speelse effecten

"Voor de indeling hebben we gekozen voor een woonkeuken aan de tuinzijde en een woonkamer aan de straatzijde. De hoeken zijn hierdoor opengebroken en dit creëert een erg leuk effect. Aan één zijde is een extra laag kozijn geplaatst, hier kunnen kinderen gemakkelijk doorheen kijken wanneer zij in de speelhoek spelen, maar aan de andere zijde kan men al zittend ook door dit kozijn genieten van de mooie vergezichten.

Zowel de opdrachtgevers als ik zijn erg trots op het resultaat: het is mooi samenspel van creativiteit, spelen met de mogelijkheden en luisteren naar elkaars ideeën en wensen."

Bekijk meer woningen