px

Privatisering Kwaliteitsborging

Privatisering WKB uitgesteld

De Wet op Kwaliteitsborging (WKB) heeft als doel om de positie van de eindgebruiker, u dus als consument, te verbeteren. Dit toezicht willen ze nu overdragen aan het bedrijfsleven. Minister Plasterk is van mening dat private bouwtechnische bureaus dit kunnen gaan uitvoeren, zodat het toezicht deskundiger en goedkoper zal worden. Bovendien drukt het minder zwaar op kleine gemeenten, aldus Plasterk.

Er zijn echter ook partijen die zich hier zorgen over maken en zich afvragen of een gemeente dan straks nog wel in staat is om in te grijpen, wanneer er wel iets dreigt mis te gaan. Want dat is een taak waar de gemeente verantwoordelijk voor blijft. Om die reden is de privatisering dan ook uitgesteld en zal Minister Plasterk het wetsvoorstel aan moeten passen om zorgen weg te nemen.

Wat betekent dit voor SelektHuis?

Wanneer de kwaliteitsborging geprivatiseerd is, komt hier een heel protocol bij kijken waar een bouwbedrijf zich aan moet houden. SelektHuis moet exact kunnen aantonen met welke materialen gewerkt wordt, alle bonnen bewaren bijvoorbeeld en middels foto’s bewijzen dat het bouwproces op de juiste wijze is uitgevoerd. Deze werkwijze brengt naast extra werkzaamheden, ook hogere kosten met zich mee. Hier hoeven we ons voorlopig nog niet druk om te maken. Mocht hier iets in wijzigen, dan houden we u op de hoogte!

Nieuws overzicht