px

Belastingplan 2016

Wat verandert er voor woningbezitters in 2016?

2016 staat voor de deur! We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de feestdagen en het bedenken van goede voornemens. We worden ondergedompeld in reclames over kerstboodschappen, energieleveranciers en zorgverzekeraars. Ook de overheid is druk bezig met de voorbereidingen voor het komende jaar. Ze kwam met een belastingplan voor 2016, en dat betekent de nodige veranderingen voor huisbezitters. We hebben de meest interessante voor u op een rijtje gezet.

Veranderingen hypotheek

Hoeveel hypotheek iemand kan krijgen, hangt af van de woningwaarde en van het inkomen. In 2016 mag de hypotheek niet hoger zijn dan 102% van de woningwaarde. In 2015 is dit nog 103%. Dit percentage daalt ieder jaar, tot het in 2018 op 100% staat.

Veel tweeverdieners en mensen met een inkomen hoger dan circa €60.000,- krijgen vanaf 1 januari 2016 iets meer hypotheekruimte, en kunnen dus een hogere maximale hypotheek opnemen.

Per 1 januari 2016 wordt de hypotheekrenteaftrek verder beperkt. In 2016 daalt het maximale aftrekbare tarief van 51% naar 50,5%. Dit raakt alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten, en meer verdienen dan €66.421,-. Dit maximale aftrekbare percentage zal ieder jaar dalen, tot 38% in 2041.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde van iedere woning wordt (naar verwachting) vanaf 1 oktober 2016 openbaar. Zo kunnen huisbezitters de waarde van hun woning vergelijken met de waarde van zelfgekozen referentiewoningen.

Energiezuinigheid

Vanaf 2016 hoeft men over duurzaam opgewekte energie geen energiebelasting te betalen. Voorheen was dit een korting, deze heeft plaatsgemaakt voor een volledige vrijstelling. De energiebelasting op gas stijgt. Op de belasting op elektriciteit wordt een inflatiecorrectie toegepast. De stijging van de heffing zorgt er samen met de lagere heffingskorting voor dat een gemiddeld gezin komend jaar bijna €50,- meer kwijt is aan energiebelastingen en btw. Meer weten over energiezuinigheid? Klik hier.

Energielabel lang1

 

Energiebesparende maatregelen zijn vaak mee te financieren in de hypotheek. Denk hierbij aan:

  • HR-ketel
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Zonnecellen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • HR++ beglazing

Dit uit zich in een maximaal op te nemen hypotheek van 106% van de woningwaarde, in plaats van 102%  zonder deze maatregelen. Voor een nul-op-de-meter woning mag in 2016 een extra bedrag van €27.000,- bij de maximale hypotheek opgeteld worden.

Wilt u meer weten over de gevolgen van het nieuwe belastingplan voor uw situatie? Bekijk dan deze website.

 

Nieuws overzicht