Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Bouwstijlen en nieuwbouw

Een huis heeft vaak een eigen sfeer of stijl. Of je dit mooi vindt of niet, is erg smaakgevoelig. Je zult dus ook niet altijd hetzelfde huis mooi vinden als je vrienden of buren. Het is daarom belangrijk dat je eerst een bouwstijl kiest die het beste bij jou past, voordat je een huis gaat bouwen. Het is één van de belangrijkste onderdelen van de voorbereiding op jouw bouwproces. Hier moet je dus ook tijdig mee beginnen wanneer je bouwplannen hebt.

Er zijn veel verschillende soorten bouwstijlen. De één houdt van klassiek, terwijl de ander van modern houdt. Daarom hebben we in deze blog de meest bekende bouwstijlen voor je op een rijtje gezet, zodat je erachter kunt komen wat jouw stijl is.

 

Jaren 30

Deze bouwstijl is erg populair. Dit komt doordat het huis een tijdloze uitstraling heeft waar je niet snel op uitgekeken raakt. De details zijn simplistisch en strak, hierdoor blijft deze bouwstijl voor elk budget mogelijk. Deze bouwstijl heeft alle comfort van moderne nieuwbouw woningen, zonder dat de jaren 30 kenmerken wegvallen. Deze bouwstijl kenmerkt zich door nadruk op horizontale belijningen. Dit kun je zien in de dakgoten, de forse kozijnen van deuren en ramen en de hoekige erkers. Vaak is er een royaal dak, een bijzondere entree en mooi gedetailleerd metselwerk. Glas-in-lood ramen kom je ook regelmatig tegen bij deze bouwstijl.

De jaren 30 stijl is zowel toe te passen op laagbouw als op hoogbouw.

 

Deze bouwstijl heeft alle comfort van moderne nieuwbouw woningen, zonder dat de jaren 30 kenmerken wegvallen!

huis, nieuwbouw, selekthuis, vrijstaand

 

Romantisch

Bij deze bouwstijl gaat het vooral om de sfeer, en om ‘het één worden met’ de natuur. Woningen in deze stijl hebben veel dakoppervlak, licht kleurgebruik en natuurlijke materialen.

Tegenwoordig is deze bouwstijl te vinden in woningen met een romantische uitstraling in verrassende vormen, nostalgische details en traditionele designs. Tijdens het bouwen van een romantisch/landelijk huis is het erg belangrijk dat de historische waarde van de bouwstijl blijft bestaan. De moderne eisen door de regelgeving en comfort worden meegenomen in het ontwerp, maar dit wordt op zo’n manier gedaan dat het niet ten koste gaat van de bouwstijl. Op deze manier heb je optimaal wooncomfort in een romantisch huis, en ben je van alle gemakken voorzien.

Tijdens het bouwen van een romantisch/landelijk huis is het erg belangrijk dat de historische waarde van de bouwstijl blijft bestaan!

nieuwbouw, huis, selekthuis, vrijstaand

 

Eigentijds

Deze bouwstijl is een van de nieuwste bouwstijlen. Een aantal kernwoorden zijn speelsheid, opvallend materiaalgebruik en eigenzinnigheid. Dit is terug te vinden in het interieur, maar ook in het exterieur.

De bouwstijl komt voort uit de steeds meer opkomende behoefte aan individualiteit en het uiten van je persoonlijkheid. De ontwerpen zijn altijd anders, maar een ding hebben ze gelijk: ze zijn allemaal uniek. Deze stijl is dus niet te omvatten als een bouwstijl, maar als een verzameling van verschillende stijlen die niet in een hokje te plaatsen zijn. Deze eigentijdse bouwstijl is toepasbaar op allerlei woningsoorten; van villa tot schuurwoning en van rijtjeswoning tot vrijstaande woning.

Een aantal kernwoorden zijn speelsheid, opvallend materiaalgebruik en eigenzinnigheid!

nieuwbouw, huis, selekthuis, woning, woningbouw, vrijstaand

 

Modern

Modern is een breed begrip. Iedereen heeft een eigen beeld bij dit woord. De meesten zien al snel alternatieve materialen, onconventionele vormen en strakke lijnen voor zich. Maar dit is niet het volledige plaatje van de moderne bouwstijl. Er worden nieuwe bouwtechnieken en technologieën gebruikt, en er is veel nagedacht over praktische verbondenheid. Moderne woningen hebben dan ook vaak een opvallende, unieke en vernieuwende uitstraling.

De belangrijkste uitgangspunten voor de moderne bouwstijl zijn: weinig detaillering, open indeling met ruimtes die in elkaar overlopen en rechte lijnen. In de moderne woningbouw staan materialen, duurzaamheid en hun invloed op het milieu centraal. Het interieur en exterieur versterken elkaar, waardoor het een mooi geheel wordt. Deze bouwstijl is toe te passen op vele soorten woningen; laagbouw, hoogbouw, vrijstaande huizen, kangoeroe woningen of dubbele woningen.

De belangrijkste uitgangspunten voor de moderne bouwstijl zijn: weinig detaillering, open indeling met ruimtes die in elkaar overlopen en rechte lijnen!

nieuwbouw, huis, selekthuis

 

Klassieke woning

De uitstraling van een klassiek huis is warm, authentiek en gezellig. Het exterieur van het huis is erg gedetailleerd. Veel elementen zijn overgenomen van de oude Grieken en Romeinen.

De architecten zijn geïnspireerd door de Gouden eeuw en ontwerpen daarom elegante, statige en symmetrische huizen die een belangstelling voor de historie laten zien. Deze bouwstijl wordt vaak in combinatie gezien met kolommen aan de gevel, een centrale plaatsing van de voordeur en een overdekte entree. Deze entree kan verder worden omlijst met decoratie of met luxe omlijsting om de klassieke stijl nog duidelijker naar voren te brengen. Een villa en een herenhuis zijn uitermate geschikt voor een klassieke bouwstijl. Maar een bungalow of een laagbouw woning behoort ook tot de opties.

De uitstraling van een klassiek huis is warm, authentiek en gezellig!

huis, nieuwbouw, selekthuis, vrijstaand

 

Naast deze uiteenlopende bouwstijlen zijn er nog talloze andere bouwstijlen en woningtypes. Met behulp van ontwerpers, bouwdeskundigen en architecten hebben wij een aantal basis categorieën en stijlen geselecteerd om jou te helpen in het oerwoud van keuzes. Op die manier is er een bouwstijl voor ieders smaak.

Wil jij nog meer zien van deze bouwstijlen? Bekijk meer inspiratie en woning in  onze SelektLiving inclusief prijslijst! De SelektLiving staat boordevol inspiratie, informatie & tips.

Woningbrochure
Afspraak
Bellen
Naar boven