Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Heb jij al eens nagedacht over de vorm van de kap van jouw droomhuis? Een belangrijke afweging die je gaat maken onderweg naar de realisatie van je bouwplannen is de keuze voor een de kapvorm van de woning. Hoe dat werkt? In dit blog lees en zie je volop inspiratie voor de kap die bij jouw wensen past!

De kap maakt het huis

Het ontwerp van een huis wordt niet alleen bepaald door het basismodel, bouwstijl of steensoort. Zeker ook de kap speelt een belangrijke rol in de uitstraling van de woning. Er zijn meerdere kapvormen. Welke dit zijn, lees je hieronder.

Verschillende kapvormen

Heb je al eens gehoord van een zadeldak, wolfsdak of lessenaarsdak? Als je een eigen huis gaat bouwen, kom je vroeg of laat voor de keuze van de dakvorm te staan. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen.

Alle kapvormen op een rij

zadelkap

Een zadelkap of zadeldak is de meeste eenvoudige vorm van een dak. Deze kapvorm kom je het meest tegen als je om je heen kijkt. Een zadelkap bestaat namelijk uit twee platte dakvlakken (de schilden) die tegen elkaar aan geplaatst worden in een hoek. De hoek kan verschillen, maar vaak ligt dit rond de 45 graden. Een jaren 30 woning heeft vaak een steiler kap met een dakhelling tot 60 graden en een landelijke boerderij heeft vaak een vlakker dak. Een voorbeeld van een zadelkap is deze vrijstaande moderne woning.

Het voordeel van deze kapvorm is dat je eenvoudig veel ruimte op de verdieping kunt creëren. Dit is daarom relatief goedkoop om te bouwen. Een zadelkap wordt daarom vaak bij gezinswoningen toegepast. Bijkomend voordeel is dat de kapvorm zich uitstekend leent voor prefab productie. Ook dit scheelt in de kosten.

wolfskap

Het afschuinen van een dak wordt afwolven genoemd. Een wolfskap is daarom een dak met afgeschuinde kanten aan de korte zijden. De kapvorm zie je vaak terug in boerderijen. Maar ook bij modernere versies van een landelijke woning wordt een wolfseind toegepast zoals bij deze boerderij.

Met wolfseinden geef je een woning dus eenvoudig een landelijke sfeer mee aan het ontwerp. Daarbij gaat dit niet ten koste van de ruimte want het afschuinen gebeurt alleen in de top van de gevel ter plaatse van de zolder.

schildkap

Een schildkap is een dak waarbij de gehele dakvlak bestaat uit ‘dak’. Er zijn dus geen topgevels. Het is een dak dat bestaat uit twee driehoekige schilden en twee trapeziumvormige schilden. Deze kapvorm werd veel toegepast in de jaren 30. Maar ook in de klassieke bouwstijl, zoals bij deze notariswoning, wordt een schildkap veelvuldig toegepast.

SelektHuis heeft meerdere basismodellen die in de basis al zijn voorzien van een schildkap, zoals bijvoorbeeld de Bergamo. Deze zijn vooral bij toekomstgericht bouwen erg populair omdat de woning op de begane grond veel ruimte heeft maar op de verdieping relatief weinig.

T-model

Een T-kap ontstaat als een woning horizontaal is gebouwd met een verticale vleugel. Van bovenaf zou je hierin de vorm van een T kunnen ontdekken. Met een T-kap kan elke bouwstijl worden toegepast. Een woning met een dak in de vorm van een T heeft een groot voordeel: er is genoeg ruimte voor een inpandige garage, veranda of bijwoning! Maar de verspringende daken geeft ook een speels en mooi effect in het landschap. Zo wordt de woning de eyecather van de buurt! Ook deze landelijke woning heeft een T-kap.

PINTEREST

Raak je niet uitgekeken en wil je meer zien? Op onze Pinterest pagina hebben we een bord samengesteld met volop inspiratie voor verschillende dakvormen! Bekijk snel het bord op Pinterest en ontdek hoe elke woning uniek wordt!

Bekijk meer dakvormen op pinterest

LAAT JE INSPIREREN

Natuurlijk zijn er nog vele andere kapvormen en combinaties mogelijk. Wil je meer informatie over het bouwen van een woning en inspiratie voor jouw droomwoning op doen? Vraag dan onze woningbrochure SelektLiving aan.

Ben je na het lezen van dit blog benieuwd wat welke kapvormen nog meer mogelijk zijn? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Zij kunnen snel een geheel vrijblijvende offerte op basis van jouw woonwensen maken!

Woningbrochure
Afspraak
Bellen
Naar boven