Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Fris begin

Het is maandagochtend en het regent. Toch komt er bij de hoofdvestiging in Rijssen een grote glimlach aanfietsen. Paul van den Belt, bouwkundig tekenaar, arriveert bij SelektHuis en begint zijn dag met een bakkie troost om even op te warmen. Niet lang daarna gaat de computer aan en is het tijd om te kijken wat de postduif in zijn mailbox heeft gestopt.

“Mijn dag begint standaard met het doornemen van alle mail. Meestal zijn dit aanpassingen van klanten op een tekening die ik ze heb gestuurd. Maar ik krijg ook vaak mailtjes van één van de adviseurs met vragen over een specifieke tekening die ik heb gemaakt. De opmerkingen over een tekening pas ik dan aan om ze weer terug te sturen naar de klant of adviseur.”

Vandaag beginnen we met een vraag vanuit de gemeente. “Zij vragen om een stikstofberekening voor één van de omgevingsvergunningen die ik heb lopen. Een stikstofberekening is in dit geval nodig omdat de woning dichtbij een Natura-2000 gebied wordt gebouwd. Na akkoord van de opdrachtgever, stuur ik de aanvraag door naar mijn collega. Hij is specialist op het gebied van regelgeving rondom stikstof en kan een opdracht uitzetten bij een extern bureau.”

Aangepaste tekening

Ook heeft Paul een vraag van een klant om hun droomhuis iets aan te passen. Ze willen de kap een iets flauwer maken. Paul vertelt dat hij klanten altijd zo goed mogelijk wil helpen bij het vertalen van de woonwensen naar een praktisch en mooi woningontwerp: “De dakhelling aanpassen kan natuurlijk, maar dat soort wijzigingen brengen altijd consequenties met zich mee. Het is de kunst om altijd het doel van de klant voor ogen te houden en vanuit daar te kijken wat er mogelijk is. In dit geval hebben we het basismodel Eiger voorzien van een 56 graden kap. Een grote wens was om de zolder ook leefbaar te maken door een vaste trap naar zolder te plaatsen. Door de aanpassing naar een flauwere kap moet ik flink passen en meten omdat het allemaal wat krapper wordt. Vervolgens leg ik aan de klant uit dat de trap iets moeilijker beloopbaar wordt en pas de tekening aan.”

“Ik overleg altijd met een klant welke wijzigingen ik uitvoer en waarom!”

Omgevingsvergunning

Rond half 11 is de mailbox leeg. Paul kan een bouwaanvraag oppakken waar hij gisteren mee is geëindigd. Een aanvraag voor een omgevingsvergunning houdt in dat de woning technisch wordt uitgewerkt. “Ik teken alle details uit, vermeld hoe het leidingwerk verloopt, maak daglicht- en ventilatieberekeningen en voer EPC en GPR berekeningen uit. Die laatste twee zijn nodig voor het berekenen van de milieuprestatie en energiezuinigheid van de woning. Als ik het hele pakket aan tekeningen en berekeningen klaar heb, dien ik het in via een online Omgevingsloket. Daarnaast stuur ik de werkvoorbereider, uitvoerder en de uitvoerende vestiging een bericht dat de tekeningen zijn ingediend, zodat ook zij op de hoogte zijn. Natuurlijk ontvangt ook de opdrachtgever een exemplaar van de aanvraag. Precies rond de lunch heb ik alles af en kan ik even uitwaaien tijdens ons dagelijkse wandelrondje”

Van ontwerp naar definitieve tekening

Na de lunch begint Paul met een andere woning. “Voor dit project maak ik het blad 1, blad 2 en de plattegronden definitief. Ik ga na of alle opmerkingen van de opdrachtgever zijn verwerkt en pas de tekening aan op de opmerkingen van onze constructeur. Nadat ik alles heb verwerkt, maak ik een 3D model van de tekening volgens de BIM methode. Hiermee kunnen onderleveranciers en de werkvoorbereiders heel gemakkelijk aflezen hoeveel en welk materiaal ze nodig zijn. Zo maak ik een 3D model van alle kalkzandsteen en de vloeren. Maar ik maak ook een bestand dat kan worden gebruikt om de woning op de kavel uit te zetten. Tenslotte verstuur ik deze tekeningen naar mijn collega’s die het project verder oppakken.

Nog een uurtje over

Vandaag verliep voorspoedig, dus Paul heeft een uurtje over. Daarom pakt hij nog even snel een aantal BIM projecten op. Er is een aantal 3D modellen teruggekomen van de onderleveranciers. Deze worden ingeladen in het tekenprogramma. “Op de tekenkamer controleren we deze BIM projecten. Ik kijk of alles klopt en of alle sparingen op de juiste plek zitten.”

“Ongeveer rond 5 uur ben ik hiermee klaar en pak ik mijn fiets om weer huiswaarts te keren. Morgen weer een dag!”

 

-Paul –

Woningbrochure
Afspraak
Bellen
Naar boven