Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Bouwbesluit

Nieuwbouwwoningen hebben te maken met regelgeving van overheidswege. Energiezuinig bouwen begint al bij het bouwbesluit: De regelgeving vanuit de overheid. Eén van deze regels is dat vanaf 1 juli 2018 alle bouwvergunningsaanvragen voor nieuwbouw moeten worden uitgevoerd met een EPC waarde van 0,4 of lager.

EPC

De energiezuinigheid van een woning wordt uitgedrukt in een EPC waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt). Begin 2015 is deze EPC norm op 0,4 gesteld. Dit betekent dat de woningen die gebouwd worden energiezuiniger zijn, en daarmee beter voor mens en milieu. De EPC wordt berekend aan de hand van een ingewikkelde formule die rekening houdt met een aantal componenten in de woning. De woning moet bijvoorbeeld goed geïsoleerd zijn. Maar ook de gebruikte installatietechniek telt mee. Hoe lager de waarde, hoe beter energiezuinig de woning.

Gasloos bouwen

Een nieuw te bouwen huis dient tevens uitgevoerd te worden zonder gasaansluiting. Hierbij worden alternatieve installatietechnieken gebruikt om de energie op te wekken die normaal gesproken de ‘ouderwetse’ gas – CV ketel opwekt. Gasloos bouwen noemen we dit.

het voordeel van nieuwbouw

Nieuwbouw woningen zijn daarom veel energiezuiniger dan een gemiddelde andere woning. Er kan wel tot 50% minder energie worden verbruikt. Met zonnepanelen kan een deel van deze energie ook nog eens zelf worden opgewekt. In alle basismodellen van SelektHuis zitten in de basis al zes PV zonnepanelen. Toch is het verstandig om rekening te houden met verhoging van het energieverbruik. Alle vernuftige techniek die we toepassen in een nieuwbouwwoning verbruikt namelijk ook stroom.

Daarnaast komt je hele gasrekening te vervallen, omdat er geen gasaansluiting nodig is. Tijdens de bouw heeft dit het voordeel dat ook de aansluitkosten voor de gasleiding komen te vervallen. Daar staat tegenover dat er een alternatief voor de CV ketel moet komen. In de basis van SelektHuis is dit een luchtwarmtepomp. Deze is dus al in de prijs van SelektHuis meegenomen.

Ben je benieuwd naar de basismodellen, onze werkwijze en de prijzen? Vraag dan onze SelektLiving aan.

Veranderende regelgeving

De regelgeving omtrent energiezuinig en duurzaam bouwen gaat dit jaar veranderen. De EPC berekening wordt namelijk vervangen voor de BENG.

Eind 2020 moeten alle nieuw gebouwde woningen voldoen aan de BENG! Dit houdt in dat de woning Bijna Energie Neutraal Gebouwd moet zijn. Deze Europese maatregel moet zorgen voor minder CO2 uitstoot. In Nederland zal dan de EPC berekening verdwijnen en vervangen worden voor de BENG indicatoren. BENG-eisen bestaan uit 3 indicatoren. Deze indicatoren zijn:

ENERGIEBEHOEFTE

Deze indicator stimuleert het energiezuinigheidsmethodes vanuit het ontwerp van het huis. In de basis moet de woning dus al zo min mogelijk energie hoeven te gebruiken. De verwarming, koeling en ventilatie kosten energie. Deze energiebehoefte moet zo laag mogelijk zijn. Dit kan door:

  • goed isoleren
  • compacte bouwvorm met een optimale ligging ten opzicht van de zon
  • benutten van zonlicht en daglicht

ENERGIEGEBRUIK

Dit houdt in dat het energiegebruik van de woning zelf beperkt moet zijn per m2. Hierbij wordt gekeken naar de installaties, verlichting en toestellen die gebruikt worden.

DUURZAME ENERGIE

Deze eis verplicht woningen gebruik te maken van hernieuwbare energie (duurzaam opgewekt elektriciteit dus). Dit zijn bijvoorbeeld zonnepanelen, zonnecollectoren, windenergie, biomassa en een warmtepomp.

Voorlopig is het nog niet zover, de huidige EPC regels zijn een maatregel van de Nederlandse overheid om geleidelijk naar het Bijna Energie Neutraal Bouwen te gaan. Op dit moment zijn de regels dus iets soepeler.

 

Meer weten over energiezuinig bouwen?

Wil je meer weten over energiezuinig bouwen? In onze SelektSpecial Energiezuinig Bouwen nemen we je stap voor stap mee in de regelgeving, de extra mogelijkheden en de prijzen.

Wil je meer lezen over energiezuinig bouwen, EPC en regelgeving? Onze EPC specialist kan je helpen om wegwijs te worden in de wirwar van duurzaam bouwen. SelektHuis bouwt in de basis al energiezuinig, want alle sleutelklare woningen zijn standaard voorzien van veel slimme installatietechniek en voldoen alle regelgeving. Ook een goede thermische schil met hoge isolatiewaarde en HR++ beglazing zitten in de basis al inbegrepen. Hoe dit werkt? Lees het in de SelektSpecial!

Vraag de SelektSpecial Energiezuinig bouwen aan!

Woningbrochure
Afspraak
Bellen
Naar boven