Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Het blijft een van de spannendste, mooiste en leukste ‘ondernemingen’ uit je leven; het bouwen van een nieuwe woning. Het begint met het uitzoeken van een goede locatie, dan komen de financiën, de keuze voor een bouwer en dan natuurlijk het ontwerpen en indelen van jullie droomhuis. En dat ontwerp houdt niet op bij een tekening op papier. Ook ga je aan de slag met het uitkiezen van de materialen.

Materiaalkeuze

De afwerking maakt (of breekt) de woning, zeggen wij altijd. Daarom is het zo belangrijk om een weloverwogen materiaal keuze te maken. Die ene steen, die mooie dakpan, de prachtige voordeur: het maakt de woning helemaal af. Zo maak je jouw droomhuis precies zoals je hem in je hoofd hebt, of mooier!

Maar hoe kies je die materialen nu? In dit blog vertellen we alles wat je moet weten over de keuze van een gevelsteen.

De gevelsteen

Om maar met de gevelsteen in huis te vallen: de steen bedekt het grootste gedeelte van de woning is daarom erg bepalend voor het uiterlijk van de woning. Niet alleen het uiterlijk van de steen zijn belangrijk in je keuze. Ook zijn er kwaliteitsverschillen tussen de verschillende stenen. De ene gevelsteen is bijvoorbeeld minder gevoelig voor uitslag, terwijl de andere gevelsteen goed scoort op duurzaamheid.

Het kan een hele zoektocht zijn naar de juiste gevelsteen. En dit is veelal een kwestie van je eigen smaak. Er zijn duizenden soort gevelstenen met ieder een eigen kleur, het formaat en afwerking. Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is het ontwerp van de woning. Deze moeten natuurlijk bij elkaar aansluiten.

Maar ook de eisen van de gemeente kunnen van invloed zijn op je keuze. Het kan namelijk zo zijn dat je je moet houden aan bepaalde regels over kleur. Controleer hiervoor het bestemmingsplan op Ruimtelijke Plannen.

Tip: vraag een referentielijst op bij de steenhandel of je adviseur met de kleur gevelsteen die jouw voorkeur heeft. Zo zie je hoe een steen eruit ziet op een woning!

De voeg

Naast de gevelsteen is ook de voeg heel bepalend voor het uiterlijk van de gevel. Na het metselwerk wordt de gevel gevoegd. Het voegwerk van een huis is het zichtbare deel van de metselspecie tussen de bakstenen. Voegwerk kan op hele verschillende manieren en kleuren uitgevoerd worden. Deze heeft een grote invloed op de uitstraling van het metselwerk en uiteindelijk dus van uw hele huis.

De kleur is heel bepalend voor het uiterlijk van de woning en wordt meestal pas op de bouw bepaald. De voeger heeft door zijn ervaring en kunde een goed idee over de kleur en kan ter plekke advies geven.

Het type voeg wordt vaak wel eerder vastgelegd. Zo is er een geknipte voeg, platvol geborstelde voeg, platvol gladde voeg of een verdiepte voeg. Het ene type is bewerkelijker (en daardoor duurder) dan het ander. Bij nieuwbouw wordt veel gekozen voor een vorm van voegwerk met een platvol geborstelde voeg. Deze voeg heeft de natuurlijke uitstraling van het geborstelde oppervlak en werkt vlot.

Het metselverband

In traditioneel schoonmetselwerk worden de bakstenen in een bepaald verband gelegd. Dit verband zorgt voor stabiliteit, maar geeft ook een karakter aan de woning. Zo zijn er de volgende metselverbanden:

  • Halfsteensverband
  • Klezoorverband
  • Wild verband
  • Staand verband
  • Kruisverband
  • Vlaams verband

Het metselverband bepaald ook de dikte van de muur. De muurdikte is of de lengte (steens muren) van de gevelsteen of de breedte van de steen (halfsteens muren).

MEER ZIEN?

Voor elke woonwens is er dus een passende gevelsamenstelling. In de woningzoeker staan veel verschillende woningen. Klik op de woning die jou het meest aanspreekt en lees alles over deze woning. We vertellen je zelfs wat deze woning kost. Vul hiervoor even het formulier onder aan de pagina in en je ontvangt binnen 5 minuten een handig kostenoverzicht op de mail.

LAAT JE INSPIREREN

Wil je meer informatie over het bouwen van een woning en inspiratie voor jouw droomwoning op doen? Vraag dan onze woningbrochure SelektLiving aan.

Wil je liever iemand spreken, die meteen antwoord kan geven op jouw vragen? Bel dan ons Team Advies & Verkoop, zij kunnen antwoord geven op de meest voorkomende vragen. Ze zijn bereikbaar via telefoonnummer 0548 – 537 555.

Woningbrochure
Afspraak
Bellen
Naar boven