Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Wie denkt dat een kachel ouderwets is, heeft het helemaal mis. Een open haard of kachel is namelijk letterlijk en figuurlijk helemaal ‘hot’. Je denkt misschien gelijk aan berenvelletjes en een glaasje rode wijn. Maar met een open haard 2.0 geniet je op zoveel meer momenten van de gezellige warmte. Naast dat een open haard of kachel veel warmte en gezelligheid kan geven, is een schoorsteen ook wel zo praktisch als de Sint weer in het land komt 😉.

Wel of niet een schoorsteen?

Wil je een open haard of houtkachel, dan zijn er tal van mogelijkheden. Ga je voor een open haard waarbij je echt moet stoken, dan moet je in ieder geval rekening houden met een goed afvoerkanaal en periodieke schoorsteenreiniging. Laten we eerst eens kijken naar de warmtebron in huis.

KACHEL

Een kachel is natuurlijk supergezellig en romantisch. Ook in het huidige interieur wordt een kachel nog vaak toegepast. Ofwel een oude kachel die in ere wordt hersteld of een nieuwe kachel. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen en daardoor bij elke stijl toe te passen. Hierbij zijn er tal van mogelijkheden.

Een rookkanaal, twee kachels

Zo kun je kiezen voor een haard in de veranda. Eén rookkanaal voor de kachel binnen tijdens de winter; en een kachel onder je veranda om op lange zomerse avonden tot in de late uurtjes van het buitenleven te kunnen genieten. Bij een nieuwbouw woning kun je hier rekening mee houden tijdens het ontwerp.

doorkijkkachel

Ook kun je kiezen voor een doorkijkhaard. Dit is een kachel met een rookkanaal midden in de ruimte. Hier wordt een koof en muur omheen gebouwd, zodat een afscheiding tussen twee ruimtes ontstaan. Tussen de keuken en de woonkamer bijvoorbeeld. De open sfeer blijft, maar je hebt in iedere ruimte iets meer privacy. De open haard in deze ruimtes is vaak in beide kanten voorzien van glas. Zo kun je in beide vertrekken genieten van de warmte: als dat dubbel genieten is?!

Open Haard

Open haarden zijn er in verschillende vormen en maten. Passend binnen zowel een landelijke als strak interieur en alles wat daar tussenin zit. De meest nostagische vorm is toch wel de open haard zoals we hem van vroeger kennen: met echte houten blokken en vuur. Een idyllische plaatje, maar tegenwoordig is dat niet heel energiezuinig. Daarom heeft een Open Haard tegenwoordig vaak een grote glasplaat die dicht geschoven kan worden. Het plaatje wordt er niet minder knus en warm van, maar er komt zo geen koude lucht in je huis als je de kachel niet hebt gebruikt.

In alle bovenstaande gevallen zal je woning een rookkanaal moeten hebben. De warme lucht en de rook wordt afgevoerd via een rookkanaal naar boven. Daarboven wordt vervolgens de schoorsteen geplaatst.

SCHOORSTEEN

Kies je voor een open haard of kachel waarbij je echt stookt (ipv elektrische) dan is er een schoorsteen/ rookkanaal nodig die de warmte en het roet afvoert. Bij de bouw van het huis is het dus handig om te weten wat je nu precies wilt en waar je dit wilt. Een schoorsteen kun je ook nog eens laten opmetselen in de bouwstijl van het huis met een eigen afwerking. Zo hebben moderne woningen vaak een gemetseld rookkanaal die aan de voorgevel is ‘geplakt’. Bij een klassieke woning past symmetrie. Daarom wordt er hierbij vaak gekozen om één schoorsteen aan de ene kant van de woning te plaatsen en een ‘bedriegertje’ aan de andere kant van de woning.

Wil je nou geen open haard of kachel, maar vind je een schoorsteen toch een mooi detail passend bij jouw droomhuis, dan kun je ook een sierschoorsteen laten bouwen.

OPEN HAARD IN JE NIEUWBOUWPLAN

Als je denkt over een huis bouwen, dan moet je ook zeker beslissen welke warmtebronnen in je huis gaat plaatsen. Natuurlijk hebben al onze basismodellen standaard al vloerverwarming maar je moet ook nadenken over een kachel. Een open haard op hout heeft bijvoorbeeld een rookkanaal nodig. Dit schoorsteenpijp loopt dan door de verdieping naar buiten. Zo kan het zijn dat ook de indeling op de verdieping hierop aangepast moet worden. Dat is natuurlijk gemakkelijk te doen, omdat je bij nieuwbouw helemaal de vrije hand hebt in de indeling.

Op het dak van de woning komt natuurlijk een schoorsteen. Ook dit kan een echte eyecather zijn!

Meer inspiratie?

Ben je nieuwsgierig geworden hoe een schoorsteen en kachel in jouw droomhuis past? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs en laat je persoonlijk voorlichten over de mogelijkheden.

Woningbrochure
Afspraak
Bellen
Naar boven