Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Let op: Ons kantoor is op Hemelvaartsdag (13 mei) en de vrijdag daarna (14 mei) gesloten. U kunt online een afspraakverzoek indienen of het gratis inspiratiemagazine de SelektLiving aanvragen. Maandag staan wij weer voor u klaar, fijne dagen gewenst!

Een kavel zoeken

Je wilt graag een huis gaan bouwen maar waar begin je? Het begint bij het vinden van een geschikte kavel. Bij het kopen van een stuk bouwgrond is het erg belangrijk dat het gevoel goed is, dat maakt dat een kavel erg persoonlijk is. De meeste bouwkavels worden via de gemeente aangeboden. Als je weet in welke plaats je wilt gaan bouwen, dan kun je de gemeente van die plaats bellen en vragen naar informatie over bouwgrond. Bouw- en woningtoezicht is de afdeling die inzicht heeft in de beschikbare kavels en prijzen.

Andere opties

Ook plaatselijke makelaars hebben regelmatig bouwkavels in de verkoop. Enkele sites waar je terecht kunt om direct beschikbare kavels te zien, zijn o.a.:

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een kavel?

Bij een kavel hoort altijd een bestemmingsplan en bijbehorende bouwvoorschriften. Wat is het bestemmingsplan? Hier staat in wat wel en wat niet mag op de kavel. Heb je zelf bovendien een idee hoe groot de kavel zou moeten zijn om jouw droomhuis te kunnen bouwen? Een paar vragen die zo maar even voorbij schieten!

We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waar je aan moet denken, zo kun je je alvast goed voorbereiden:

 • Afmeting
  Voldoet de kavel aan de grootte voor het soort huis dat gebouwd wordt?
 • Vorm
  Een vierkante of rechthoekige kavel is makkelijker te situeren dan een smalle of lange kavel. De vorm van de kavel kan dus bepalend zijn voor de woning die gebouwd kan worden.
 • Bestemming
  Het is van belang om te weten welke bestemming een kavel heeft. Als het een woonbestemming heeft dan mag er een huis op gebouwd worden. Heeft een kavel bijvoorbeeld een agrarische bestemming, dan moet er hoogstwaarschijnlijk een wijziging in de het bestemmingsplan aangebracht worden. Dit proces kan helaas erg langdurig en tijdrovend zijn!
 • Voorschriften
  Of een woning past binnen het straatbeeld wordt beschreven in de bebouwingsvoorschriften. Bijna iedere kavel heeft wel bebouwingsvoorschriften. Het is van belang om deze te weten en mee te nemen in je overweging of op deze kavel jouw droomhuis gebouwd kan worden.

 

Wat is nog meer handig om te weten voordat je een kavel aanschaft?

 1. Omdat veel woningbouwers alleen op een bouwrijpe grond bouwen, is het van belang een schoonsgrondverklaring te hebben.
 2. Het is van belang om te weten of de grond hard genoeg is om op te kunnen bouwen.
 3. Of er geheid moet worden is afhankelijk van hoe diep de draagkrachtige grond zit. Er zal eerst een sondering plaatsvinden die bepaald of we moeten heien of niet.
 4. Grondwaterstand dat te hoog staat kan leiden tot natte muren als het geregend heeft. Daarom is het goed om van te voren te weten wat de grondwaterstand is.

Wil jij een bouwkavel kopen?

Laat je van te voren goed voorlichten door de gemeente of makelaar vóórdat je een kavel koopt. Desnoods kun je een deskundige meenemen die jou kan adviseren. Je gevoel is bij een bouwkavel kopen het belangrijkste aspect.

Stel jezelf de volgende vragen
Voelt het plekje goed? Zie je jezelf al wonen op die plek?

We helpen je graag verder op weg!

Wil je meer informatie over het bouwproces en inspiratie op het gebied van onze basismodellen en de mogelijkheden die er zijn? Vraag dan onze woningbrochure SelektLiving aan. Wil je liever iemand spreken, die meteen antwoord kan geven op jouw vragen? Bel dan ons Team Advies & Verkoop, zij kunnen antwoord geven op de meest voorkomende vragen. Ze zijn bereikbaar via telefoonnummer 0548 – 537 555.

Woningbrochure
Afspraak
Bellen
Naar boven