Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Op dit moment zijn we veelal aan huis gebonden. Dat kan het oriënteren op het bouwen van een huis lastig maken. Ondertussen heb je wel alle tijd om eens goed voor je bouwplannen te gaan zitten. Daarom zijn we de InspiratieReis gestart. Tijdens deze reis nemen we je mee langs alle bestemmingen voor het ontwikkelen en bouwen van een nieuwbouw woning. We nemen je mee langs mooie woningen, vertellen over belangrijke onderwerpen, geven je allerlei tips en tricks én we verloten een schetsontwerp. De eindbestemming is jouw droomhuis. Ga dus goed van start met je bouwplannen: Ga met ons mee op reis!

Stap 2: Kavel

Nu je weet wat je woonwensen zijn en wat je ongeveer wilt gaan bouwen, kan de zoektocht naar een geschikte bouwkavel starten: we gaan op kaveljacht. Tijdens je kaveljacht is het belangrijk dat je op een aantal punten let. De prijs, locatie, afmeting en de oppervlakte van de kavel zijn natuurlijk belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is de situering van de toekomstige woning op de kavel. Om je op weg te helpen, geven we aantal praktische tips.

Tip 1: Prijs

Allereerst is de prijs van de kavel een belangrijke factor. Of misschien wel de belangrijkste. Het totale kostenplaatje is een optelsom van kavel, de bouwkosten en alle overige kosten. Of jij je droomhuis kunt bouwen op de kavel is afhankelijk van de prijs van de kavel en vice versa. Kavels in de randstad zijn over het algemeen kleiner en duurder dan in de rest van het land. Maar als je goed zoekt zijn er nog veel prachtige en betaalbare plekjes te vinden.

Hou er tijdens de zoektocht van je ideale kavel rekening mee dat er voldoende budget voor de bouwkosten overblijft. Daarom kan het handig zijn om alvast een indicatie te hebben van de kosten van de bouw. Ga daarom op zoek naar jouw ideale woning in onze woningzoeker. Vraag de kosten van de woning op en maak een inschatting van de bijkomende kosten. Deze tel je bij elkaar op. Dit is namelijk een schatting van de totale bouwkosten. Hiermee kun je aan het rekenen slaan.

Het budget van de kavel is eenvoudig te berekenen. Inventariseer eerst welk bedrag je beschikbaar hebt voor het totaalplaatje. Maak vervolgens de rekensom: Totale budget – schatting van de bouwkosten = kavelbudget. Dit bereken je als volgt. Je hebt nu een indicatie van het budget voor de kavel.

Tip 2: Kavelpaspoort

Met het budget en woonwensen in je achterhoofd ga je op zoek naar een kavel. Dit kan via Funda of bij een plaatselijke makelaar. Let hierbij ook op de eisen van de gemeente. Elke kavel heeft namelijk een bestemmingsplan waarin staat wat er gebouwd mag worden. Vaak zijn dit eisen rondom goot- en nokhoogte. In sommige gevallen is de gemeente echter strenger en zijn er ook eisen gesteld rondom de bouwstijl, grootte of uiterlijke kenmerken. Vraag daarom de makelaar, de gemeente of de verkopende partij naar een kavelpaspoort of de bestemmingsplan eisen. Hierin staat overzichtelijk vermeld wat wel en niet mag. Mocht je zelf op zoek willen gaan, dan kun je het bestemmingsplan ook vinden op ruimtelijkeplannen.nl.

Wil jij levensloopbestendig bouwen en wil je daarom een bungalowachtige woning? Let dan vooral op. In veel bestemmingsplannen zien we dat de dakhelling boven 15 graden moet zitten. Dit betekent in de praktijk dat een plat dak is uitgesloten. Jammer! Of je vervolgens op zoek gaat naar een andere kavel of juist je bouwplannen bijstelt, dat bepaal je helemaal zelf!

Tip 3: Afmeting

Ook de afmeting van de kavel is een belangrijk aandachtspunt. Het zal je niet verbazen dat er aan een kleine kavel meer beperkingen zitten dan op een grote lap grond. Gelukkig hebben we ook voor kleinere of smallere kavels voldoende mogelijkheden. In dit blog leggen we het uit!

Tip 4: Ligging

Heb je ondertussen een kavel op het oog? Rij er in de verloren uurtjes af en toe eens langs. Zo ervaar je het allerbest de situatie, ligging en omgeving. Ligt de kavel in een gezellig wijk? Hoe zijn de faciliteiten in de omgeving? Hoe staat de zon op de kavel? Welke type woningen staan er in de buurt? Het geeft je veel informatie dat je helpt bij het vinden van de synergie tussen de woning en de kavel.

Met name stand van de zon ten opzichte van je kavel is bepalend voor de indeling en het ontwerp van je woning. Zo is het bijvoorbeeld fijn om achtertuin op het zuiden te hebben. Ook de ramen wil je zo veel mogelijk aan de oost, zuid of west kant om voldoende licht binnen te krijgen. En hoe fijn zou het zijn om ’s morgens in de zon te ontbijten in de keuken en ’s avonds de zon te zien ondergaan in je woonkamer? Het ontwerp van de woning en de ligging van de kavel gaan daarom hand in hand!

Tip 5: Grond

Om af te sluiten hebben we nog een korte tip over de grond van de kavel. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf van de kavel en waar je dus ook zeker naar moet vragen bij de makelaar of gemeente. Staar je echter niet blind op deze onderdelen, want er is altijd een oplossing. En hier helpen we je graag bij! Vraag bij de aankoop of tijdens het plaatsen van de optie op de kavel naar de volgende onderdelen:

  • Is er een schoongrondverklaring beschikbaar?
  • Wordt de grond bouwrijp opgeleverd?
  • Wat is bekend over de samenstelling van de grond en heiwerk in omliggende woningen?

De antwoorden op deze vragen nemen we tijdens een gesprek mee in het bouwplan dat we samen gaan opstellen in tijdens de volgende stap.

ZELF AAN DE SLAG

Wil je nog meer weten over de aanschaf van een kavel? Kijk dan eens op ons Pinterest bord de InspiratieReis van SelektHuis en kijk bij de sectie van deze week. Hierin alle interessante artikelen op jouw bord! Volgende week gaan we een stap verder in onze reis. We geven advies tijdens een persoonlijke afspraak!

Succes op Pinterest en tot volgende week!

 

HOE WERKT DE INSPIRATIEREIS OOK ALWEER?

Het allerbelangrijkste om deel nemen aan de InspiratieReis is om je aan te melden voor de nieuwsbrief. Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Meld je aan door het formulier in te vullen.

Elke zaterdag ontvang je een speciale InspiratieReis nieuwsbrief. Hierin vertellen we elke week over een ander onderwerp. Daarnaast gaan we op Pinterest aan de slag. Gedurende de reis zullen we een bord maken dat langzaam gevuld wordt met alle informatie en inspiratie voor jouw droomhuis. Dit wordt jouw inspiratiebord waarin je alles verzameld. Hiermee kunnen we aan de slag om jouw droomhuis te gaan ontwikkelen. Het werkt heel simpel:

  1. Ga naar www.pinterest.nl en log in of maak een nieuw account aan: je ontdekkingsreis kan beginnen!
  2. Maak een nieuw bord met de titel ‘InspiratieReis met SelektHuis’. 
  3. Ga vervolgens naar de pinterest pagina van SelektHuis
  4. Herpin nu alle afbeeldingen die jou aanspreken. Klik op ‘bewaar’ en selecteer jouw “InspiratieReis met SelektHuis’-bord.
  5. Aan het eind van de reis belonen we namelijk de 3 mooiste Pinterest borden met een persoonlijke schets van onze architect! Gebruik altijd InspiratieReis met SelektHuis op Pinterest zodat wij je terug kunnen vinden.
  6. extra tip: je kunt natuurlijk ook leuke afbeeldingen op Pinterest zoeken en herpinnen op je InspiratieReis bord.

Pinterest Tip

Heb je op de website iets gezien dat je wilt bewaren op jouw eigen bord? Gebruik dan de meebewegende Pinterestknop links op selekthuis.nl. Met één klik pin je dan de pagina en één van de afbeeldingen op de pagina op je eigen Pinterest bord. Handig!

VRAGEN?

Heb je verder nog vragen over de InspiratieReis? Stel ze door een mailtje te sturen naar onze reisleidster Chantal.

Woningbrochure
Afspraak
Bellen
Naar boven