Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

In welke stijl bouw jij je droomhuis?

Of het nu je eigen huis is of dat van een ander. Het uiterlijk van een huis heeft vaak een eigen sfeer of een stijl. De buitenkant van een huis is het visitekaartje van de woning. Of je dit mooi vindt of niet is heel smaakgevoelig. De keuze voor één van de bouwstijlen die het beste bij je past, is daarom een belangrijk onderdeel van je bouwplannen. Het is dus niet verwonderlijk dat tijdens het ontwerpproces vaak als eerste wordt gedacht aan de bouwstijl van de woning. Heb jij dus al nagedacht voor de bouwstijl van jouw droomhuis?

Bouwstijlen en nieuwbouw

Er zijn verschillende bouwstijlen die zich kenmerken door materiaalgebruikdetails & uitvoering. Ben jij er al achter wat jouw stijl is of heb je hier nog wat hulp bij nodig? In deze blog vertellen we je over de verschillende bouwstijlen en helpen je om jouw bouwstijl keuze te maken.

Met hulp van deskundige architecten, ontwerpers en bouwdeskundigen hebben we een aantal basis stijlen en categorieën geselecteerd om je te helpen in het oerwoud van keuzes. Zo is er een bouwstijl voor ieders smaak.

kijk verder dan uiterlijke schijn

Natuurlijk kies je de bouwstijl van je woning op basis van wat jij mooi vindt. Het is tenslotte jouw droomhuis. Maar er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden.

omgeving

De keuze voor een bouwstijl is onder andere afhankelijk van de omgeving en de huizen in de buurt. Een woning komt het beste tot zijn recht als deze opgaat in de omgeving. Een landelijke omgeving met veel groen en ruimte vraagt om andere ontwerpkeuzes dan een stads aangezicht bijvoorbeeld.

Bestemmingsplan

Een tweede factor die meeweegt in je afweging voor bouwstijlkeuze zijn de eisen vanuit de gemeente. Elke kavel, bouwplan of bouwblok heeft een bestemmingsplan. Dit zijn eisen die de gemeente opstelt om aan te geven wat er op de kavel gebouwd mag worden. Soms heeft een gemeente voor een specifiek gebied een beeldkwaliteitsplan opgesteld dat eisen stelt aan het ontwerp van de woning. Zo kan het voorkomen dat er de woning een kap van minimaal 15 graden dient te hebben. Dit is gemeente taal om te verwoorden dat een plat dak niet is toegestaan. Wilde jij op deze kavel een moderne woning bouwen. Wees er dan van bewust dat een kubistische woning niet kan.

Schrik niet. Dit geldt maar voor een klein percentage van de projecten die wij tegenkomen. Toch is het goed om deze eisen in beeld te hebben voor je bezig gaat met je bouwplannen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Op Ruimtelijke Plannen, een samenwerking van meerdere instanties zoals de rijksoverheid en het kadaster, kun je precies vinden wat er wel of niet gebouwd mag worden op jouw kavel.

randvoorwaarden

Tenslotte zijn je woonwensen en randvoorwaarden medebepalend voor de keuze van de bouwstijl. Meestal zijn onze ontwerpers en adviseurs prima in staat om jouw woonwensen toe te passen op elke denkbare bouwstijl. Maar er zijn een aantal uitzonderingen. Bij een kleine of smalle kavel wordt vaak in de hoogte gebouwd om toch voldoende woonoppervlakte te creëren. Een hoogbouw woning is echter niet geschikt voor elke bouwstijl. Bedenk je bijvoorbeeld eens hoe een hoge woning in landelijke stijl eruit zou moeten zien? Juist, dat wordt niet fraai 😉

Tijdens een oriënterend gesprek kunnen onze adviseurs al snel de mogelijkheden met je doornemen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Zij weten waar je rekening mee moet houden en vertalen jouw wensen direct naar de bouwstijl die bij je past. Daarna kunnen ze veel voorbeelden laten zien van woningen die we eerder bouwden.

Ontdek je bouwstijl

Wil je weten welke woonstijl het beste bij jou past? Doe dan eens de woonstijltest uit de SelektLiving. Deze vraag je heel eenvoudig aan op onze site. Je ontvangt dan het digitale magazine direct in je mailbox!

Of laat je inspireren door de vele woningen die we in de woningzoeker of op Pinterest laten zien.

Woningbrochure
Afspraak
Bellen
Naar boven