Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Terug

BENG

Wat is BENG?

BENG is een uitdrukking van een energieprestatie. Tot 2020 wordt de energieprestatie van een gebouw nog uitgedrukt in de EPC. In 2021 komt daar een norm bij. En dat is dus BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). De BENG vervangt de EPC (EnergiePrestatieCoëfficient). Beide termen drukken in getallen uit in welke mate de woning energiezuinig is. Vanuit het Bouwbesluit wordt er een minimale ondergrens gesteld. Doordat EPC vervangen wordt door BENG, komt de nadruk meer te liggen op het beperken van de energiebehoefte. Pas nadat een gebouw ontworpen is met een lagere energiebehoefte, wordt er gekeken naar de omschakeling naar hernieuwbare energie.

BENG is ontstaan uit de Europese richtlijn EPBD en het Energieakkoord voor duurzame groei. Niet iedereen mag straks een BENG berekening maken. Daarnaast moeten alle berekeningen worden afgemeld bij een gecertificeerd bedrijf in zowel de vergunningsfase als de uitvoeringsfase. Voor alle nieuwbouw vergunningsaanvragen geldt per 1 januari 2021 dat er voldaan moet worden aan de eisen voor BENG. Er zijn drie BENG-indicatoren waar rekening mee gehouden moet worden.

 

Wat zijn deze BENG-indicatoren?

 

  1. Energiebehoefte  |  De eerste eis waaraan nieuwbouw vanaf 2021 moet voldoen, betreft de hoeveelheid energie die nodig is om het gebouw te verwarmen en te koelen. Deze eis wordt behaald door het toepassen van goede isolatie, optimale luchtdichtheid en een juiste oriëntatie van het gebouw.
  2. Primair fossiel energiegebruik  |  Ten tweede moet nieuwbouw voldoen aan primair fossiel energiegebruik. Dit is een optelsom van het primair energiegebruik voor verwarming, koeling, warmtapwaterbereiding en ventilatoren.
  3. Aandeel hernieuwbare energie Tot slot wordt van nieuwe gebouwen verwacht dat er voor minstens 50 procent gebruikgemaakt wordt van hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie is afkomstig uit zon, biomassa, buitenlucht en bodem en vergroten het aandeel hernieuwbare energie.

 

 

MEER INFORMATIE

Het doel van de beng is het terugdringen van het co2 uitstoot van nieuwe gebouwen. Dit doel wordt gerealiseerd door de bovenstaande drie criteria. Wil je meer informatie over de BENG? Lees ook onderstaande blogs voor aanvullende informatie of vraag de SelektSpecial Energiezuinig Bouwen aan.

Woningbrochure
Afspraak
Bellen
Naar boven