Niet gebouwgebonden energie

Zoals aangegeven is het energieverbruik dus te onderscheiden in gebouwgebonden energieverbruik en niet gebouwgebonden energieverbruik.  Niet gebouwgebonden energieverbruik of ook wel gebruikersgebonden energieverbruik is eigenlijk alle elektriciteit die jij als bewoner gebruikt. Denk hierbij aan huishoudelijke apparatuur, gebruik van de televisie of het opladen van je mobiele telefoon.

Een uitzondering is verlichting, deze hoort bij gebouwgebonden energieverbruik en wordt ook in de EPC meegerekend.